Aktuelt

Her finner du tips og råd om service og vedlikehold av motor og andre aktuelle temaer vi mener vil være nyttig

 

Illustrasjonsbilde av fartøytype som ofte benytter Cummins-motorer.

Cummins: Stabil drift av alle typer fartøy

26. januar 2022

Cummins er en populær installasjon i fartøy av alle typer og størrelser. Her skjuler det seg et særamerikansk fenomen som gjør maskineriet like pålitelig til vanns som til lands.

Den amerikanske produsenten har utviklet motorer med lang levetid, stabil drift og forholdsvis enkelt vedlikehold.

Cummins har utviklet motorer i over 100 år og er blitt en av verdens største leverandører til både biler, anleggsmaskiner, tog, fartøy og kraftproduksjon i form av generatorer. Du finner flere detaljer om virksomheten som Clessie Cummins etablerte i 1919 her.

Velprøvd og nyutviklet

Utvalget av motorer er stort, også til marine. Og det er stabile installasjoner fartøyene får om bord, fordi motorene er utprøvd i markedet - og fordi Cummins bruker mye penger på utvikling av nye motorer. Samtidig ser vi et typisk amerikansk trekk: Hvis ting fungerer, så er det ikke nødvendig å endre noe. Flere motorer bygger på den samme plattformen som har vært utprøvd i flere titalls år.

Sammen med volum, gir dette Cumminseiere en fordel når det kommer til drift. Deler og servicekomponenter godt tilgjengelige etter som de brukes på tvers av motorer, enten de er laget for bruk i en fiskebåt eller en gravemaskin.

Cummins KTA38

Deler på tvers av flere motorer

Dette gjelder også på tvers av ulike marine motorstørrelser. Enten det er en 6-, 12- eller 16-sylindret motor, så er det mange av de samme delene som går igjen innenfor samme serie motorer.

Under dørken har du kanskje en 16- og en 12-sylindret motor. Da vil for eksempel bytte av sylindertopper innebærer de samme delene på begge maskinene. Enklere anskaffelse, mer kontinuitet i arbeidet og et bedre kostnadsbilde.

Hos oss holder vi hele tiden lagerbeholdningen vedlike og har vanligvis dele-sett til å gjøre en normaloverhaling av to K-seriemotorer med volum 19, 38 eller 50 liter.

Les også: Reparasjon og vedlikehold

Mindre komplisert vedlikehold

Cummins vet å beholde det som fungerer, og flere av hovedkomponentene er blitt brukt i tiår etter tiår. Samtidig utvikles motorene hele tiden på ulike områder der det bør gjøres forbedringer. Ikke minst gjelder det drivstoffsystemet, som blir utfordret på stadig skjerpede krav til reduserte utslipp.

Totalt sett er Cummins en slitesterk motor, satt sammen av kvalitetsdeler som er konstruert for å vare lenge. For mekaniker er vedlikeholdet ikke det mest kompliserte, på grunn av tilgang til deler, bruk av komponenter på tvers av motorer og noe enklere skruing enn på andre merker.

Cummins liker å slite

Skal vi peke på svakheter ved en Cummins-motor, er det de samme forholdene som andre diesel-maskiner i kjelleren på en båt:

Å kjøre på for lav last for å spare drivstoff, er det verste enhver maskin av denne typen kan bli utsatt for. Da soter de ned. Det er viktig at de blir kjørt med skikkelig turtall/belastning med jevne mellomrom.

Mer om sunn motordrift finner du i denne guiden:

Last ned guide: Problemfri motordrift for fiskefartøy_Ulmatec Skipsservice